Hibe Detayı

KKYDP 12. Etap Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar

Kategoriler: KKYDP

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) Kapsamında Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında TebliÄŸ 13 Eylül 2017 tarih ve 30179 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüÄŸe girdi.

DoÄŸal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun saÄŸlanması için küçük ve orta ölçekli iÅŸletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliÅŸtirilmesi, gıda güvenliÄŸinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluÅŸturulması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluÅŸturulmasını amaçlayan "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında TebliÄŸ (TebliÄŸ No: 2012/22) 13 Eylül 2017 tarih ve 30179 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır.

Proje Konuları:

Yayınlanmış olan tebliÄŸ ile programın 12. Etabı uygulanacak olup ekonomik yatırımlar destekleme programı kapsamında;  Tarımsal ürünlerin iÅŸlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni tesislerin yapımı,- Mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı - Teknoloji yenilenmesi ile kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması olmak üzere Ä°limizde;

1- *YaÅŸ meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımları hariç bitkisel ürünlerin iÅŸlenmesi, paketlenmesi ve depolanması (BÜÄ°),

2- Hayvansal ürünlerin iÅŸlenmesi, paketlenmesi ve depolanması konusunda sadece ham derinin iÅŸlenmesi ve günlük en fazla 20 baÅŸ hayvan kesim kapasiteli mezbaha (HÜÄ°),

3- SoÄŸuk hava deposu (SHD),

4- Çelik silo (ÇES),

5- Hayvansal ve bitkisel orjinli gübre iÅŸlenmesi, paketlenmesi ve depolanması (HOG),

6- Yenilenebilir enerji kullanan yeni sera (SER),

7- Yenilenebilir enerji üretim tesisleri (YEÜ),

8- Kırsal ekonomik alt yapı yatırım konularından; çiftlik faaliyetlerinin geliÅŸtirilmesine yönelik altyapı sistemleri, biliÅŸim sistemleri ve eÄŸitimi yatırımları,

8. a- Kırsal turizm: 39 ilde; Sadece yeni tesis baÅŸvuruları için kırsal alanda en az 5, en fazla 25 oda kapasiteli konaklama tesisleri ile sosyal yaÅŸam alanlarını (Restoran, kafe, çocuk parkı v.b) içinde barındıran tesislere verilecektir. Alınacak makine ekipman ve malzemeler tesisin kapasitesiyle orantılı olmalıdır. Konaklama tesislerinde gerekli izin, ruhsatlar, iÅŸyeri açma ve çalışma belgesi nihai rapor ile birlikte istenir. Konaklama tesisi yatırımları dışındaki yatırımlarda ise turizm belgesi istenir.

8. b- Çiftlik faaliyetlerinin geliÅŸtirilmesine yönelik altyapı sistemleri:

8. b. 1- Balıkçı barınaklarının modernizasyonu, balıkçı barınakları ile birlikte iç sularda, denizlerde ve havuzlarda yetiÅŸtiricilik yapan iÅŸletmeler için buzlama makinesi, balık nakil tankı (Balık nakil tankı üretimi ile orantılı olmalı), kafes ve kafes ağı, balık boylama makinası, fish pump, tambur filtre, tekne üzerinde hidrolik yükleme ve boÅŸaltma aparatı.

8. b. 2- Çiftlik gübresi depolama ve/veya iÅŸleme ve dağıtma sistemleri, çiftlik gübresi depolama ve/veya iÅŸleme tesisi olanlara çiftlik gübresi dağıtma sistemleri,(tüm imalatlar TSE, yürürlükteki teknik mevzuata, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı yapı iÅŸleri genel teknik ÅŸartnamesine uymalıdır,  kullanılacak yapı malzemesi sızdırmaz ve sülfata dayanıklı olmalıdır) ceviz hasat makinesi.

8. b. 3- Yaylacılar ve gezici arıcılar için çekilir tip güneÅŸ paneli, çekilir tip karavan, yaylacılar için çadır ahır ve ağıl, arıcılar için bal süzme, sır alma, bal dinlendirme.

8. b. 4- Bitkisel üretime yönelik yüksek plastik tünel (Bağımsız veya blok ÅŸeklinde tünel), meyve bahçelerinde don ve dolu zararını engellemeye yönelik sistemler, mantar yetiÅŸtiriciliÄŸine yönelik sera, faal durumda olup yenilenebilir enerji kullanacak seraların modernizasyonu için ısıtma sistemi, ısı perdesi, polikarbon sera örtüsü.

8. b. 5- Tarımsal üretimiyle orantılı çiftlik içinde üretilen ürünlerin iÅŸlenmesine yönelik iÅŸleme tesisleri, soÄŸuk hava deposu, soÄŸuk oda, ÅŸoklama ünitesi, çelik silo,

8. b. 6- Hayvansal üretime yönelik en fazla 1000 adet kapasiteli taşınabilir kanatlı kümesi, süt soÄŸutma tankları, süt sağım sistemleri, yem karma (sabit/hareketli), yem kırma/ezme, büyükbaÅŸ yemlik ve suluk küçükbaÅŸ yemlik ve suluk, hayvan padok sistemleri, üstü kapalı kaba yem deposu,

* Çiftlik faaliyetlerinin geliÅŸtirilmesine yönelik olarak yukarıda belirtilen gruplardan sadece bir tanesi için baÅŸvuru yapılabilir.

ÖrneÄŸin; Yatırımcı yukarıdaki altı guruptan sadece bir gurubun içinde bulunan mal alımlarından birini, birkaçını veya tamamını almak için baÅŸvuruda bulunabilir. Yatırımcı aynı anda üçüncü gurubun içindeki çadır ağıl, ahır ve dördüncü gurup içindeki plastik tünele baÅŸvuruda bulunamaz.

* Çiftlik faaliyetlerinin geliÅŸtirilmesine yönelik gezici arıcı ve yaylacılar için yapılan baÅŸvurularda sabit iÅŸletmenin olduÄŸu yerin mülkiyet belgesi istenir.

* Çiftlik faaliyetlerinin geliÅŸtirilmesine yönelik yatırımlarda yatırımcıya ait farklı parseller bir bütün ve tek iÅŸletme olarak deÄŸerlendirilir.

c) El sanatları ve katma deÄŸerli ürünler: 39 ilde, Kırsal alanda bulunan tesislerde illerce belirlenecek çeÅŸitli el sanatları.

Kırsal ekonomik altyapı yatırımlarından çiftlik faaliyetlerinin geliÅŸtirilmesine yönelik altyapı sistemleri hariç, bütün baÅŸvurularda baÅŸvuruya esas yatırım konusunun hibe desteÄŸi kapsamında deÄŸerlendirilebilmesi ve hibe desteÄŸinden yararlanabilmesi için, alınmış veya alınacak olan yapı ruhsatı ve yapı kullanım izin belgelerinin mutlaka baÅŸvuru konusu ile uyumlu olması gerekir.

BaÅŸvuru Sahiplerinde Aranacak Özellikler:

1) Gerçek ve tüzel kiÅŸiler tarafından yapılır.

2) Kırsal ekonomik alt yapı konularından kırsal turizm, el sanatları ve katma deÄŸerli ürünler hariç baÅŸvuru sahibi gerçek ve tüzel kiÅŸilerin, Bakanlık tarafından oluÅŸturulan çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluÅŸturulmuÅŸ diÄŸer kayıt sistemlerine son baÅŸvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerekir.

- BaÅŸvuru sahibi tüzel kiÅŸiliÄŸin Bakanlık tarafından oluÅŸturulan Çiftçi Kayıt Sistemine veya Bakanlık tarafından oluÅŸturulan diÄŸer kayıt sistemlerine kaydı esastır. Bu nedenle tüzel kiÅŸiliÄŸi oluÅŸturan bireylerin ayrıca kayıt olmaları gerekmemektedir.

3) Tüm yatırımlara yönelik proje konularına baÅŸvurabilecek tüzel kiÅŸilerin idari ve mali açıdan kamudan bağımsız olması gerekir.

4) Tüm yatırımlar için son baÅŸvuru tarihinden önce kurulan; Kollektif ÅŸirket, limited ÅŸirket ve anonim ÅŸirket ÅŸeklinde kurulmuÅŸ olan ÅŸirketler ve bunların aralarında oluÅŸturdukları ortaklıklar,

Yatırım Yeri Mülkiyeti:

Bütün baÅŸvurularda yatırım yerinin; baÅŸvuru sahibi adına olması veya Hazine, belediye, il özel idaresi, ticaret odası, sanayi odası, ziraat odası, ticaret borsası, Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü, organize sanayi bölgesi, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi ve küçük ihtisas sanayi sitesinden baÅŸvuru sahibi adına bu TebliÄŸin yayımı tarihinden itibaren en az yedi yıl tahsis/irtifak tesis edilmiÅŸ olması veya Hazine, belediye, il özel idaresi, ticaret odası, sanayi odası, ziraat odası, ticaret borsası, Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü ile bunlar dışında kalan tüzel ve gerçek kiÅŸilerden bu TebliÄŸin yayımı tarihinden itibaren en az yedi yıl kiralanmış olması gerekir.

Tarımsal amaçlı kooperatiflerce balıkçı barınaklarına yapılacak olan bütün yatırım konularına ait baÅŸvurularda yedi yıl kira süresi ÅŸartı aranmaz. Yatırım, mülkiyeti veya kullanım hakkı baÅŸvuru sahibine ait olmak üzere bitiÅŸik birden fazla parselde yer alabilir. Mevcut seralarda kullanılmak üzere yenilenebilir enerji üretim tesisi konulu baÅŸvurularda güneÅŸ enerjisi kullanılması halinde teknik gerekçelerinin açıklanması ve ilgili mevzuata aykırı olmaması durumunda paneller komÅŸu parsellerde yer alabilir. Tamamlamaya yönelik baÅŸvuruların hibe desteÄŸi kapsamında deÄŸerlendirilebilmesi için, mutlaka baÅŸvuruya konu yatırımın yapı ruhsatı veya yapı kullanım izin belgesi ile uyumlu olması gerekir.

Kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik baÅŸvurularda ise yukarıda belirtilen kiralamalar dışındaki kiralamalar da kabul edilir. Bu durumda kira sözleÅŸmesi noter tasdikli olmalıdır.

HÄ°BE ORANI: K.D.V hariç hibeye esas proje toplam tutarının %50'si hibe olarak ödenecektir. Bu TebliÄŸ kapsamında tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir hibe desteÄŸi verilmeyecektir.

Son BaÅŸvuru Tarihi:

Bu TebliÄŸde belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan baÅŸvuru dosyasının giriÅŸi bu TebliÄŸin yayımı tarihinden itibaren doksan (90) gün (SON BAÅžVURU TARÄ°HÄ° 11 ARALIK 2017) içerisinde elektronik aÄŸ (www.tarim.gov.tr) üzerinden yapılmalıdır.

Yatırım Süresi:

Yatırım projelerinin tamamlanma tarihi 1/10/2018'dir.

Yatırım Yerinin Mülkiyeti:

BaÅŸvuru sahibi, hibe sözleÅŸmesi kapsamında saÄŸlanmış tesisin mülkiyetini ve amacını yatırımının bitiminden itibaren beÅŸ yıl sonrasına kadar deÄŸiÅŸtiremez. Hibe sözleÅŸmesi kapsamında saÄŸlanmış tesis, makine, ekipman ve malzemelerin mülkiyetinin, yerinin ve amacının proje yatırımının bitiminden sonraki beÅŸ yıl içerisinde deÄŸiÅŸtirildiÄŸinin il müdürlüÄŸü tarafından tespiti halinde, ödenen hibe tutarı 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun Hükümlerine göre hesaplanarak, gecikme zammı ile birlikte yatırımcıdan tahsil edilir.

Yatırım Tutarı ve Destekleme Oranı:

1) Ekonomik yatırım konularında hibeye esas proje tutarı;Yatırım niteliÄŸi yeni tesis olan baÅŸvurularda 2.000.000 Türk Lirası, yatırım niteliÄŸi kapasite artırımı ve/veya teknoloji yenileme olan baÅŸvurularda 1.500.000 Türk Lirası, yatırım niteliÄŸi tamamlama olan baÅŸvurularda ise 1.750.000 Türk Lirası,üst limitini geçemez.

2) Kırsal ekonomik alt yapı yatırım konularında hibeye esas proje tutarı; Kırsal turizme yönelik niteliÄŸi yeni tesis olan yatırımlar için 1.500.000 Türk Lirası, diÄŸer yatırım konuları için 500.000 Türk Lirası, üst limitini geçemez.