Hibe Detayı

TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları 2017-2018

TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP) DoÄŸrudan Hibe Fonlama Mekanizması 2. hibe çaÄŸrısının sonuçları belli oldu. Yaklaşık 4000 baÅŸvuru arasından yapılan teknik ve idari deÄŸerlendirmeler sonucunda 431 proje, çaÄŸrı kapsamında fonlanmaya uygun bulundu. 2. hibe ÇaÄŸrısı kapsamında 9 ilden 431 projeye yaklaşık 70 milyon lira hibe desteÄŸi saÄŸlanacak.

Azerbaycan doÄŸal gazını Türkiye ve Avrupa’ya taşıyacak olan Trans Anadolu DoÄŸal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP), Türkiye'nin doÄŸal gaz arz güvenliÄŸinin artırılması ve arz kaynaklarının çeÅŸitlendirilmesinin yanı sıra ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasına da katkıda bulunuyor.

Trans Anadolu DoÄŸal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP), güzergahı üzerinde yapılan ihtiyaç analizinin sonuçlarına uygun ÅŸekilde tasarlanan Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP), DoÄŸrudan Hibe Fonlama Mekanizması ile finansman saÄŸladığı projelerle ekonomik ve sosyal kalkınma ile doÄŸal kaynakların korunmasını destekliyor. Bu kapsamda, 23 Haziran - 23 AÄŸustos 2017 tarihleri arasında, güzergah üzerinde bulunan Ankara ve batısındaki 9 ilden baÅŸvuruları alınan 2. hibe çaÄŸrısı sonuçlandı.

Ankara’da düzenlenen törende Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, TANAP Genel Müdürü H. Saltuk Düzyol, TANAP Kalite, Ä°ÅŸ SaÄŸlığı GüvenliÄŸi, Sosyal ve Çevre Direktörü Fatih Erdem’in katılımlarıyla sözleÅŸmeler imzalandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, törende yaptığı konuÅŸmada, TANAP’ın enerji arz güvenliÄŸinin saÄŸlanması ve çeÅŸitlendirilmesi adına en önemli projelerden biri olduÄŸuna deÄŸinerek ÅŸunları söyledi: “Tarihte ilk defa Hazar doÄŸalgazı TANAP vasıtasıyla Avrupa’ya taşınacaktır. Bu, Türkiye’nin enerji alanındaki yerini saÄŸlamlaÅŸtıracaktır. TANAP arz güvenliÄŸi ve çeÅŸitliliÄŸinin yanı sıra 2 bin kilometreyi bulan ve rekor sayılabilecek kadar bir zamanda bitirilen inÅŸaatıyla da örnek olmuÅŸtur. 8 bine yakın istihdam saÄŸlamış, kullanılan malzemelerin yurtiçinden teminiyle ekonomiye büyük bir katkı sunulmuÅŸtur. Bu katkı, boru hattının geçtiÄŸi bölge boyunca sosyal ve ekonomik kalkınmaya destek olunarak daha da güçlenmiÅŸtir. TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları; çevre, saÄŸlık, tarım, hayvancılık ve eÄŸitim alanlarında birçok faaliyet gerçekleÅŸtirmiÅŸtir. Ä°lk hibe çaÄŸrısında 11 ilden 4500’e yakın projeden 429 projeye destek olunmuÅŸtur. 2. Hibe çaÄŸrısı kapsamında Ankara, EskiÅŸehir, Bilecik, Kütahya, Çanakkale, Balıkesir, TekirdaÄŸ ve Edirne’den iki ay içinde 4 bin civarında baÅŸvuru yapılmış ve sosyal ve ekonomik deÄŸerlendirmelerde doÄŸal kaynaklara en çok katkı yapan projeler desteklenmiÅŸtir. Bu projelere verilen desteÄŸin toplumsal refahı tüm Türkiye’ye yaymada etkili olacağına inanıyoruz. TANAP’ın bu uygulamasının, tüm Türkiye’deki ÅŸirketlere sosyal sorumluluk baÄŸlamında örnek olmasını diliyoruz” dedi.

20 ildeki sürdürülebilir projelere destek

TANAP Genel Müdürü H. Saltuk Düzyol da törende yaptığı konuÅŸmada “2015 yılında TANAP bünyesinde uygulamaya baÅŸladığımız Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları aracılığıyla sürdürülebilir projeleri destekleyerek bölge halkının ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunuyoruz. 11 ili kapsayan 1. hibe çaÄŸrımızla 429 projeye 70 Milyon TL üzerinde hibe desteÄŸi saÄŸladık. Åžimdi de kalan 9 ili kapsayan 2. hibe çaÄŸrımızla 431 projeye yine yaklaşık 70 milyon TL destek vereceÄŸiz” dedi.

TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP) DoÄŸrudan Hibe Fonlama Mekanizması 2. hibe çaÄŸrısına 4000 civarında proje baÅŸvurusu oldu. Yapılan idari ve teknik deÄŸerlendirmeler sonucunda 431 proje, ÇaÄŸrı kapsamında fonlanmaya uygun bulundu. Bu projelere toplam 70 Milyon TL civarında hibe desteÄŸi saÄŸlanacak.

Böylece TANAP’ın toplam 20 ilden 860 projeye verdiÄŸi destek 140 Milyon TL’ye ulaÅŸmış olacak.

TANAP-SEIP hakkında:

Trans Anadolu DoÄŸal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Åžah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diÄŸer sahalarda üretilen doÄŸal gazın öncelikle Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşımaktadır. 

Ana hat uzunluÄŸu 1850 km olan TANAP, Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden baÅŸlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, GümüÅŸhane, Giresun, Sivas, Yozgat, KırÅŸehir, Kırıkkale, Ankara, EskiÅŸehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, TekirdaÄŸ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçiyor ve Yunanistan sınırında Edirne’nin Ä°psala ilçesinde son bulacaktır. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doÄŸal gaz aktaracak olan TAP DoÄŸal Gaz Boru Hattı’na baÄŸlanacaktır. Proje kapsamında Türkiye sınırları içerisinde biri EskiÅŸehir ve diÄŸeri Trakya’da olmak üzere, ulusal doÄŸal gaz iletim ÅŸebekesine baÄŸlantı için iki çıkış noktası yer almaktadır.

TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP), TANAP güzergâhı üzerinde uygulanan bir yatırım ve kalkınma projeleri destek programıdır. 2015 yılında uygulanmaya baÅŸlayan Sosyal ve Çevresel Yatırım Programlarının temel amacı TANAP Boru Hattı boyunca ekosistem ile uyumlu bir birlik kurarak ekonomik ve sosyal kalkınmaya ve doÄŸal kaynakların korunmasına katkıda bulunmaktır.
2015 yılında TANAP Boru Hattı boyunca yapılan saha ziyaretleri ve masaüstü çalışmaları sonrasında bir Ä°htiyaç Analizi Raporu ortaya çıkmış ve bu rapor temel alınarak TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programlarının öncelik alanlarını ve finansal sınırlarını belirleyen Planlama ve Strateji Dokümanları oluÅŸturulmuÅŸtur. Öncelik alanları Sosyal ve Çevresel olmak üzere iki temel bileÅŸenden oluÅŸmaktadır.

Bilgi için: http://www.tanap-seip.com